PADANG TERAP, 11 JUN 2021 :- Menyedari kesukaran yang dihadapi masyarakat khusunya di kawasan pendalaman untuk mendapatkan suntikan vaksin, Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) menyahut seruan kerajaan bagi membantu Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan dengan menggerakkan klinik bergerak LZNK bagi memberi perkhidmatan vaksinasi kepada rakyat di kawasan pedalaman.

Ketua Pegawai Eksekutif LZNK, Syeikh Zakaria Othman berkata, pihaknya menggunakan sepenuhnya aset unit klinik bergerak bagi membantu Jabatan Kesihatan Kedah mencapai sasaran Program Imunisasi Kebangsaan dengan tumpuan di kawasan pedalaman yang sukar untuk penduduk mendapat suntikan vaksin.

Katanya, dengan kerjasama Pejabat Kesihatan Daerah Padang Terap, mobile bergerak LZNK dapat membantu menvaksin penduduk di kawasan terpencil.

” Lebih 50 warga emas, OKU dan orang kampung di kawasan Kampung Perik, Kuala Nerang berjaya divaksinkan,” katanya.

Zakaria berkata, kemudahan yang disediakan dalam klinik bergerak ialah mini lif untuk pesakit berkerusi roda, katil perubatan untuk pembedahan kecil sekiranya perlu, peti sejuk dan gas untuk bantuan pernafasan kecemasan.

Katanya, lokasi kedua ialah pada 28 Jun ini di Masjid Tandop Besar, Mukim Tekai Kanan.

Disunting Oleh : Unit Media Lembaga Zakat Negeri Kedah


350 TAHUN SERUAN BERZAKAT DI KEDAH

“PEDULI ASNAF??

HUBUNGI ZAKAT KEDAH DI TALIAN”
Talian Bebas Tol : 1800 – 88 – 1740
No.Tel Zakat : 04-731 1740

“Zakat Merubah Kehidupan Asnaf”