KOTA SETAR, 31 JULAI 2018 – Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) telah mengadakan satu Majlis Pelantikan semula Ejen Kutipan Zakat bagi pihak Sekolah Agama dan Penyampaian Anugerah Ejen Sekolah Agama bagi kategori kutipan tertinggi dan bilangan pembayar tertinggi di Menara Zakat, Alor Setar Semalam.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif (LZNK), Syeikh Zakaria Othman, jumlah keseluruhan sekolah agama yang dilantik sebagai ejen kutipan zakat sebanyak 100 buah sekolah di seluruh ngeri kedah.

Tambanya lagi, di negeri kedah, bayaran zakat boleh dibayar di mana-mana sekolah agama yang dilantik mnjadi ejen kutipan zakat yang sah.

Katanya, Ia merupakan satu kemudahan kepada orang ramai, syarikat-syarikat korporat untuk mmbayar zakat di negeri kedah,dalam masa yang sama, pihak sekolah juga akan mendapat manfaat daripada bayaran kutipan dan juga manfaat daripada agihan balik daripada syarikat-syarikat korporat

Sehubungan itu, Syeikh Zakaria turut memberi ingatan kepada sekolah-sekolah dan negeri-negeri yang melantik ejen2 mereka mengutip zakat di negeri kedah tanpa kebenaran secara bertulis dan tauliah rasmi dripada KDYMM Tuanku Sultan Kedah, kerana perkara tersebut merupakan satu kesalahan.

350 TAHUN SERUAN BERZAKAT DI KEDAH

“PEDULI ASNAF?? HUBUNGI ZAKAT KEDAH DI TALIAN”
Talian Bebas Tol : 1800 – 88 – 1740
No.Tel Zakat : 04-731 1740

“Zakat Merubah Kehidupan Asnaf”